top of page
Kind met een Bear

Geliefd

opvoedondersteuning & speltherapie

Foto van schrijverHélène Schalk- Gorter

Omdat ik mis...

Bijgewerkt op: 26 sep. 2023

Toen een aantal jaar geleden onze (over)grootvader overleed, besloten we om onze zoon niet mee te nemen naar de begrafenis. Hij was nog behoorlijk jong en had overgrootvader niet vaak ontmoet. Daarbij is onze zoon gevoelig voor prikkels. Op dat moment leek het een juiste beslissing, maar helaas had onze keuze ook negatieve gevolgen.


Waar wij dachten de juiste beslissing te hebben gemaakt, merkten we al snel dat dit niet het geval was. Wanneer er situaties waren van afscheid nemen of verdriet, kwam het gemis bij onze zoon naar boven. Pas nadat hij bij het graf was geweest, verdween dit gedrag volledig. We beseften dat we onze zoon in eerste instantie niet de kans hadden gegeven om afscheid te nemen.


Rouw is er in allerlei vormen. En zo persoonlijk dat ieder het op zijn of haar eigen manier en op zijn of haar eigen tempo verweeft met het leven. Rouw en verlies zijn niet alleen verbonden met de dood. Er is sprake van rouw wanneer een situatie langdurig of onherroepelijk verandert. Dit kan zijn door ziekte, door een ongeval, door echtscheiding of door de dood. Maar het kan ook minder zichtbaar zijn, wanneer verwachtingen en wensen niet uitkomen. Bijvoorbeeld wanneer de kinderwens niet in vervulling gaat of wanneer we een kind met een handicap krijgen en de mooie toekomst die we voor ons kind in gedachten hadden, op een andere manier invulling krijgt.


Rouw is niet alleen het gemis van wie of wat er niet meer is, maar ook het hervinden van jezelf (Riet Fiddelaers- Jaspers, 2021). Wie ben ik zonder die ander? Wie ben ik nu ik dit of dat niet meer kan? Rouw blijft en vraagt steeds opnieuw weer verweven te worden met het huidige leven. Bij kinderen is dat vaak nog meer merkbaar. Omdat ze steeds meer gaan begrijpen, komen er weer andere vragen en proberen ze met behulp van (nieuwe) antwoorden het verlies verder te verweven.


Het leren leven met het gemis en het hervinden van jezelf heeft tijd nodig. Soms kan het helpend zijn voor een kind om naar iemand te kunnen gaan die niet zo nauw betrokken is. Zo kunnen ze alles delen, zonder (onbewust) rekening te hoeven houden met (de emoties van) de ander.


In de volgende blog zullen de verschillende stadia in rouw langskomen. Bovendien zal ik komende weken via de social media van Praktijk Geliefd tips en handvatten geven die helpend kunnen zijn om kinderen te begeleiden wanneer ze rouwen. Want hoewel ze zelf dit proces 'moeten' aangaan, ze kunnen het niet alleen. De wereld is voor hen onvoorspelbaar en onbetrouwbaar geworden. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, neem gerust vrijblijvend contact op via info@praktijkgeliefd.nl





112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page